ANEGIS prezentuje demo nowej usługi kognitywnej Microsoft - Azure Spatial Analysis

Microsoft rozszerza rodzinę usług kognitywnych o nowe technologie i wprowadza Azure Spatial Analysis – narzędzie, które wykorzystuje komputerową analizę obrazu wideo do gromadzenia i przetwarzania informacji o tym, jak ludzie (lub inne obiekty np. samochody) poruszają się i zachowują w określonej przestrzeni fizycznej. Usługa, wkraczająca dopiero w fazę public preview, od początku 2021 r. jest testowana przez wybranych partnerów Microsoft. Krzysztof Nogieć, architekt Azure w zespole ANEGIS, jest jednym z pierwszych testerów na świecie, którzy już poznali możliwości tego narzędzia i zaprezentują je szerszej publiczności. Uczestnicy webinaru ANEGIS jako pierwsi widzowie w Polsce zobaczą, jak działa Azure Spatial Analysis na danych zbieranych na żywo.

Co to jest Azure Spatial Analysis?

Azure Spatial Analysis to usługa kognitywna, która pobiera obraz wideo, wykrywa ludzi lub inne obiekty na obrazie, śledzi ich ruchy w czasie rzeczywistym, analizuje zachowania i generuje wnioski oraz sugestie zdarzeń na podstawie interakcji obiektów z przestrzenią.

Tak zaawansowane funkcje są możliwe dzięki algorytmom sztucznej inteligencji do analizy wizyjnej - przetwarzającej obraz i zwracającej informacje bazujące na cechach, które interesują użytkownika usługi. Na przykład właściciel powierzchni handlowej może się dowiedzieć, jak klienci poruszają się po jego sklepie: które ścieżki wybierają najchętniej, przy jakich produktach przystają na dłużej, a które omijają, jak długo czekają w kolejce do kasy, czy zachowują między sobą bezpieczny dystans.

Dzięki integracji Spatial Analysis z różnymi aplikacjami i systemami, mogą one uruchamiać operacje w oparciu o przesłane przez Spatial Analysis wyniki analizy wizyjnej.

Co może Azure Spatial Analysis?

• Wykrywać sylwetki ludzi
  • Śledzić ruch człowieka w wybranym fragmencie przestrzeni
  • Wykrywać wybrane detale ubrania/wyposażenia ludzi np. maseczki na twarzy
  • Uruchamiać zdarzenia wywołane określoną interakcją człowieka z elementami przestrzeni

Do czego wykorzystać Azure Spatial Analysis?

Nowa usługa kognitywna Microsoft znajdzie zastosowanie:

• w branży retail np. w obszarze zarządzania powierzchnią sklepu – do optymalnego zatowarowania, organizacji przestrzeni sklepowej dla bezpieczeństwa i wygody klientów, wykrywania tzw. hot-spots i cold-spots,
  • w marketingu i promocji m.in. do testowania skuteczności kampanii POS, ewaluacji pozycjonowania produktów czy wykonywania testów A/B,
  • w obszarze nieruchomości komercyjnych – do zarządzania ruchem wewnątrz budynków, a także w projektowaniu i adaptacji elementów przestrzeni publicznej dla zapewnienia płynnych korytarzy komunikacyjnych, również w kontekście dostosowywania przestrzeni do potrzeb osób z niepełnosprawnościami.

Nowym zastosowaniem tego narzędzia jest też ocena przestrzegania wymogów związanych z pandemią COVID-19, tj. dystansu społecznego i noszenia maseczek.

Istnieje wiele scenariuszy, w których można wykorzystać możliwości wideo analizy przestrzeni fizycznej.

Pierwszy pokaz Azure Spatial Analysis podczas webinaru ANEGIS

ANEGIS znalazł się w gronie pierwszych partnerów Microsoft i firm zewnętrznych w ogóle, które uzyskały dostęp do wersji testowej usługi. Od początku roku możliwości Azure Spatial Analysis testuje Krzysztof Nogieć, architekt Azure w ANEGIS, który na najbliższy webinar przygotował prezentację działania usługi na danych zbieranych na żywo i opowie o jej funkcjach oraz zastosowaniu w różnych scenariuszach.

To wyjątkowa okazja, żeby poznać narzędzie przed indywidualnymi testami – usługa wkracza w fazę public preview i niedługo będzie dostępna w wersji testowej dla wszystkich użytkowników.

Webinar startuje 26 maja o godzinie 11:00 i jest bezpłatny. Aby wziąć udział w prezentacji wystarczy wypełnić formularz na stronie wydarzenia: Wideo analiza przestrzeni w Microsoft Azure, czyli jak skutecznie poznać zachowania klientów i efektywnie skomercjalizować przestrzeń handlową - Azure Spatial Analysis

Informacje na temat webinarów pojawiają się na bieżąco na profilu LinkedIn ANEGIS: https://www.linkedin.com/company/anegis-limited/

Kup bilet tańszy o 995 zł
Wypełnij formularz i zdobądź kod zniżkowy na udział w Retail Summit 2024